Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη


Την Τρίτη 19 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου στην αίθουσα διαλέξεων της ΕΔΟΘ.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης η Λάλε Αλάτλι, εκπρόσωπος της τουρκικής ομοσπονδίας για τα δικαιώματα των ζώων Haytap, αναφέρθηκε στις κατακτήσεις του φιλοζωικού κινήματος στο πεδίο των δικαιωμάτων. Επίσης παρουσίασε τις κοινές δράσεις ελληνικών και τουρκικών οργανώσεων για την προστασία των άγριων ζώων αλλά και των αδέσποτων.
Στη συνέχεια η Φούλη Γάλη, μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου «Άργος» έκανε αναφορά στα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την ευζωία των αδέσποτων αλλά και για την συγκράτηση της αύξησης του αριθμού τους.  
Ο Αθανάσιος Τάκης, δρ Ευρωπαϊκού Δικαίου - Δικηγόρος, έδωσε έμφαση στο νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ευζωία των ζώων σε κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και αυτών που χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα.
Ο Σταύρος Καραγεωργάκης, δρ. φιλοσοφίας, μεταφραστής και επιμελητής της ελληνικής έκδοσης του έργου, ανέπτυξε το φιλοσοφικό πλαίσιο του βιβλίου και εξήγησε γιατί αυτό αποτέλεσε σταθμό εκκίνησης του κινήματος για την υπεράσπιση των ηθικών δικαιωμάτων των μη ανθρώπινων ζώων.
Ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, καθηγητής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., έδειξε πώς οι προκαταλήψεις που έχει ο άνθρωπος για τα άλλα ζώα οδηγούν σε παραγνώριση των ικανοτήτων τους και στην ανάπτυξη της στρεβλής σχέσης που έχουμε με αυτά.  
Την εκδήλωση συντόνισε ο Παναγιώτης Λογγινίδης, μέλος του Πανελλάδικού Συμβουλιου των Οικολόγων Πράσινων και εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου